محمد کاظمی فرد رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قضائیه بیان کرد تا به امروز بیش از ۵ میلیون آرای قضایی با بهره گیری از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی گمنام سازی شده است و تاکید کرد: اجرای سند تحول قضایی به عنوان یکی از سیاستهای مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه با سرعت در حال اجرایی شدن است و اقدامات فراوانی در این راستا صورت گرفته است.
وی عنوان کرد: یکی از این اقدامات سامانه آرای قضایی است. هدف از این سامانه بر اساس سند تحول قضایی ایجاد شفافیت در فرآیند رسیدگی و صدور آرای قضایی است. انتشار عمومی آرای قضایی با حفظ محرمانگی اطلاعات اشخاص در پرونده با امکان تحلیل و ارزیابی عمومی و ترغیب اشخاص از جمله نخبگان از تاکیدات سند تحول قضایی است.
کار گمنام سازی و رعایت حریم شخصی افراد که از موضوعات مورد تاکید سند تحول قضایی است با سرعت در حال انجام است و پس از طی مراحل آزمایشی میلیونها رای در اختیار نخبگان، پژوهشگران و مردم قرار میگیرد.
نقش هوش مصنوعی در تحول نظام قضایی
کاظمی فرد در ادامه با بیان اینکه کاربرد هوش مصنوعی در قانون گذاری و امور حقوقی نیز از موضوعاتی است که همواره مورد توجه بوده چنانچه این اعتقاد وجود دارد که تحولات در نظامهای قضایی بدون توسعه الکترونیکی و بهره گیری از فناوریهای نوین در این حوزه امکان پذیر نیست تاکید کرد: استفاده حداکثری از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی در فرآیند صدور آرا و تصمیمات قضایی یکی از موضوعاتی است که در سند تحول قضایی کشورمان نیز وجود دارد.
در راستای هوشمند سازی و بهره مندی از فناوریهای نوین با بهره گیری از جدیدترین روشهای هوش مصنوعی و پردازش متن روز دنیا متون آرا گمنام سازی شده است.
از این آرا در دستیار هوشمند قاضی استفاده میشود تا به آرا مشابه و متعارض بر اساس موضوع دسترسی پیدا کنند و به زودی در اختیار نخبگان خارج از قوه قضاییه نیز قرار خواهد گرفت.
امکان سابقه یابی خودکار و هوشمند هر یک از اشخاص پرونده در اختیار قاضی قرار گرفته است تا تمامی سوابق آن شخص را در سامانههای قضایی در اختیار قاضی قرار دهد. ابزار گفتار به متن در اختیار تمامی قضات قرار گرفته است که با بیان دادنامه و صورت مجلس آنها را با این ابزار به صورت متن در سامانههای قضایی قرار دهند. این ابزار با بهره گیری از شرکتهای دانش بنیان و به روزترین روشهای تبدیل گفتار به متن انجام شده است.
امکان انتخاب هوشمند کارشناس با توجه به کارهای ارجاع شده، شهر و صلاحیت کارشناس برای قاضی فراهم شده است. با استفاده از ۸ شرکت دانش بنیان و روشهای هوش مصنوعی امکان احراز هویت غیرحضوری جهت دریافت شناسه قضایی فراهم شده است.