معرفی رشته کارشناسی ارشد حقوق عمومی:
رشته حقوق در کارشناسی ارشد دارای گرایش های متعددی می باشد که میتوان به طور کلی گفت حقوق به دو دسته حقوق عمومی و حقوق خصوصی تقسیم میشود. که هر کدام شاخه های مجزایی در کارشناسی ارشد محسوب میشوند.
حقوق عمومی به بررسی روابط دولت با اشخاص حقیقی و حقوقی می پردازد به نوعی میتوان گفت حقوق عمومی به روابط مردم و دولت مي پردازد و کارشناسی ارشد حقوق عمومی به تبيين و بررسي اصول مربوط به تنظيم روابط دولت و دستگاه هاي دولتي با اشخاص حقيقي و حقوقي جامعه می پردازد.
رشته حقوق عمومی یکی از زیر شاخه های رشته حقوق است و جزو رشته های اصلی کنکور کارشناسی ارشد به حساب می آید. به این صورت که داوطلبان می توانند علاوه بر رشته حقوق عمومی در یکی از رشته های شناور موجود در آزمون نیز شرکت کنند.در این مقاله به بررسی این گرایش و بازار کار آن می پردازیم.
تعریف حقوق عمومی و آشنایی با مفهوم آن:
این گرایش مربوط به روابط داخلی ارگانها و سازمانها با یکدیگر و با مردم است. دراین گرایش یک طرف موضوع مردم و یک طرف دیگر دولت و حکومت است و البته میتواند به این صورت باشد که هردو طرف موضوع دستگاه های دولتی و عمومی باشند.
مهمترین رکن در این گرایش تسلط برقانون اساسی و شیوه های تشکیل حکومت و قانون گذاری است. چرا که متخصصین این گرایش باید بر انواع سیستم های حکومتی و تقنینی و همچنین شیوه های تشکیل دولت و ارتباط با مردم احاطه کامل داشته باشند.
ازسوی دیگر در این گرایش با قوانینی آشنا میشویم که یک طرف تعهد برعهده دولت و طرف دیگر برعهده مردم است. مانند قوانین بیمه، استخدامی، کار و همچنین شناخت مراجع رسیدگی کننده به این اختلافات و مسئولیت هر ارگان را در این گرایش به خوبی میتوان فراگرفت. قوانین اداری، شهرداری و …. درواقع حقوق عمومی آمیخته ای از فن حقوق و فن سیاست است.
مهارت های متناسب با رشته حقوق عمومی:
دانشجویان رشته حقوق عمومی باید علاوه بر آگاهی کامل نسبت به موضوعات حقوقی، قدرت بیان و استدلال بالایی در زبان های انگلیسی و فرانسوی داشته باشند. همچنین توانایی هایی مانند استفاده صحیح از کتاب های فقهی می تواند به این دانشجویان کمک بزرگی کند.
علاوه بر موضوعات ذکر شده، دانشجویان رشته حقوق عمومی برای اقناع مخاطبان خود با توجه به آشنایی با مبانی حقوقی و قانون اساسی باید با رشته هایی مانند منطق، ادبیات و… به اقناع مخاطبان خود بپردازند.
حقوق عمومی چه تفاوتی با حقوق خصوصی دارد؟
حقوق عمومی، مجموعه قواعد حاکم بر روابط دولت و کارگزاران آن با مردم و بالعکس است. متقابلا حقوق خصوصی، قواعد حاکم بر روابط مردم با یکدیگر است. هدف حقوق عمومی تأمین مصالح عموم جامعه و هدف حقوق خصوصی تأمین منافع اشخاص است. قواعد حقوق عمومی، به جهت گره خوردن با مصالح جامعه و نظم عمومی،«آمره» است.
بدین معنا که حتی با توافق و ارادهی اشخاص نیز نمیتوان عملی را برخلاف آنها انجام داد و تخطی از آنها و همچنین تغییر آنها امکان ناپذیر است. اما حقوق خصوصی به این دلیل که با مصالح افراد در ارتباط است و هر فردی بهتر از دیگران عالم به مصلحت خویش است، جزو «قواعد تکمیلی» است.
بدین صورت که افراد با توافق و تراضی طرفینی آن قواعد را بر روابطشان برقرار یا برکنار میسازند. در حقوق خصوصی رسیدگی به اختلافات در دادگاهها صورت میپذیرد. اما در حقوق عمومی نکتهای جالب توجه است، آن هم «واکنش اجتماعی» است.
بدین صورت که نقض قواعد عمومی و تخلف از آنها به وسیلهی اشخاص با واکنشی همراه است که نوعی الزام از طریق فشار اجتماعی را به همراه دارد.
شاخههای حقوق عمومی و حقوق خصوصی
در پایان، تقسیمبندی حقوق به عمومی و خصوصی را صورت جزئی نگرانهتر و در قالب شاخههای آن نام میبریم.
1-حقوق عمومی شامل حقوق بینالملل عمومی، حقوق اساسی، حقوق اداری، حقوق جزا و حقوق مالیه عمومی است.
2-حقوق خصوصی شامل حقوق مدنی، حقوق تجارت، حقوق هوایی، حقوق مالکیت فکری و حقوق تجارت بین المللی است.
بازار کار حقوق عمومی:
کسانی که در گرایش حقوق عمومی تحصیل می کنند، شانس ورود به برخی از سازمان های دولتی را خواهند داشت (در آزمون های استخدامی، یکی از گرایش های مورد توجه، حقوق عمومی است) اما سختی های ورود به این عرصه رو جدی باید گرفت. موارد دیگر در حوزه وکالت و سر دفتری می باشد که محصلین این رشته میتوانند به این مشاغل ورود کنند.
در این مقاله به بررسی گرایش حقوق عمومی پرداختیم که به نوعی از شاخه های پر اهمیت حقوق می باشد و به بررسی روابط دولت با مردم میپردازد. همان طور که اشاره شد داشتن تخصص در این رشته به افراد کمک میکند که در راستای احقاق حق خود در ارتباط با دولت بهتر عمل نمایند و همچنین وکلایی که در این رشته به طور تخصصی فعالیت می کنند میتوانند در سازمان های دولتی فعالیت ویژه ای انجام دهند و در دادگستری ها به عنوان وکلای آشنا با دعاوی عمومی بین دولت و مردم شناخته شوند.
امیدواریم مطالب این مقاله برای دوستانی که علاقه مند به آشنایی با حوزه ی حقوق عمومی هستند مفید واقع شود.
درخواست مشاوره رایگان