مقدمه:
امروزه حجم بزرگی از پروندههای دادگاه مربوط به دعاوی ملکی است ناآگاهی مردم از شرایط خرید ملک و از طرفی شرایط اقتصادی و تمایل مردم به سرمایهگذاری در ملک به دلیل پایین آمدن ارزش پول گاهاً سبب شتاب در خرید ملک و بهدنبال آن مشکلات و خسارات مالی میشود.
گاهی افراد معامله ای انجام می دهند و بعد از انجام معامله ممکن است به دلایل مختلف از خرید یا فروش ملک پشیمان شوند، ما در این مقاله قصد داریم از حق پشیمانی در قرارداد صحبت کنیم.
حق پشیمانی در قرار داد
شرط پشیمانی که در معامله ملکی وجود دارد، برای زمانی می باشد که یکی از طرفین معامله یعنی خریدار یا فروشنده پشیمان شود و اقدام به فسخ قرارداد نماید.
عدهای هستند که تصور میکنند تحت هر شرایطی میتوانند تا ۴۸ ساعت بعد از عقد قرارداد با ابراز پشیمانی، معامله را فسخ کنند. این موضوع در چه صورتی انجام می پذیرد؟
در صورتی که طرفین با توافق در قرارداد حق پشیمانی را ذکر کنند و ۲ نکته را رعایت کنند:
۱-مدت شرط پشیمانی در قرارداد
باید حتما در قرارداد اینکه ظرف چه مدتی خریدار یا فروشنده میتواند از حق پشیمان شدن در معامله خود استفاده کند، ذکر گردد.
۲-تعیین ضرر و زیان درصورت پشیمانی و فسخ قرارداد
مبلغ ضرر و زیان معمولا مبلغی مشخص تعیین می شود،یا به صورت درصدی از قیمت کل مبیع تعیین خواهد شد.که اگر خریدار ثمن را پرداخت کرده باشد فروشنده میزان خسارت را از مبلغ مبیع کسر میکند و ما بقی را به خریدار پرداخت می کند.
در نظر داشته باشید که تنها در صورتی فرد قادر به فسخ یا دریافت ضرر و زیان خواهد بود که در زمان تعیین شده در قرارداد اقدام کند و به اطلاع طرف مقابل و یا مشاور املاک برساند.
در صورت پشیمانی حق کمیسیون مشاورین املاک چه می شود؟
در معامله طرفین قراردادی منعقد نموده و همه مراحل انجام شده، به همین دلیل پرداخت کمیسیون الزامی است و حق کمیسیون با توجه به اینکه فسخ قرارداد از جانب چه کسی باشد متفاوت است. اگر یکی از طرفین با استفاده از حق پشیمانی قصد فسخ معامله را داشته باشد، باید کمیسیون قانونی هر دو طرف معامله را، علاوه بر مبلغ تعیین شده برای ضرر و زیان پرداخت نماید.
اما اگر دو طرف معامله پشیمان شده باشند و قصد اقاله داشته باشند، هر یک باید سهم کمیسیون قانونی خود را پرداخت نمایند.
لازم به ذکر است بعد از فسخ معامله، امکان برگشت از فسخ وجود ندارد زیرا فسخ عمل حقوقی می باشد و وقتی اعمال شود قرارداد، اعتبار خود را از دست می دهد.
بنگاه املاک باید چه نکاتی را رعایت کند؟
افراد برای انجام معاملات ملکی خود و نوشتن قولنامه یا مبایعه نامه به بنگاه املاک مراجعه می کنند و بنگاه املاک با مشاوره، کسانی را که قصد خرید یا فروش یا اجاره ملکی را داشته باشند راهنمایی می کند.
برای انجام معاملات در گام اول باید بنگاه املاک و مشاور املاک معتبر پیدا کنیم.
چگونه مشاور املاک معتبر پیدا کنیم؟
ابتدا باید از جواز کسب معتبر مشاور املاک مطمئن شویم و بعد راجع به بنگاه املاک و مشاور آن پرس و جو کنیم و ببینیم که آیا حسن شهرت دارند یا خیر؟ تا چه میزان دلسوز و صادق هستند؟ آیا وقت کافی برای مشتری می گذارند؟
مشاور خوب باید شنونده خوبی باشد و با برقراری ارتباط مناسب با مشتری و پرسش و پاسخ،متوجه شود که مشتری چه نیازهایی دارد و مطابق با نیازهای مشتری ملک مورد نظر را معرفی کند.
مشاور خوب باید در گفتار و کلام خود صادق باشد و اگر ملک مورد معامله عیب و ایرادی دارد به مشتری بگوید.
مشاور خوب نباید فقط به فکر منفعت خود باشد.
باید طرفین معامله را از حق و حقوقشان آگاه کند و اگر یکی از طرفین سواد نداشت او را از متن قولنامه آگاه کند.
باید امانت دار خوبی باشد و مدارکی که طرفین در اختیارش می گذارند به خوبی مراقبت کند.
باید اطلاعات حقوقی و اطلاعات به روز راجب املاک داشته باشد، این اطلاعات عبارتست از:
اطلاعات مربوط به اموال منقول و غیرمنقول
اطلاعات مربوط به عین و منفعت
اطلاعات مربوط به عرصه و اعیان
اطلاعات مربوط به اجارهنامه
اطلاعات مربوط به بایع، مبیع و عقد بیع املاک یا مبایعهنامه
اطلاعات مربوط به اقاله یا تفاسخ
اطلاعات مربوط به ملک مجهولالمالک
اطلاعات مربوط به تفکیک املاک
اطلاعات حقوقی مشارکت در ساخت
لازم است که مشاورین املاک برای افزایش آگاهی و اطلاعات حقوقی خود در زمینه ملک و نوشتن قرارداد خوب و بدون مشکل در کلاس های آموزشی مربوطه شرکت کنند.