رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه در جواب این سوال که آیا اشتغال قضات بازنشسته به وکالت فسادزا است، قضات را «ذخایر حقوقی کشور» دانست و گفت: اگر قضات را از شغل وکالت منع کنیم و اجازه وکالت پس از بازنشستگی به آن ها ندهیم، ضربه بزرگی به دستگاه قضا، نظام قضائی و نهاد وکالت وارد کردهایم.
حسن عبدلیانپور در گفتوگویی که با خبرگزاری فارس داشته است، به سوالاتی درباره فعالیتهای مرکز وکلای قوه قضاییه پاسخ داده که قسمتی از متن این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
فارس: جریان دعاوی مربوط به ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و شهدای غواص چیست؟
چندین دعوی و دادخواست علیه دولت آمریکا در خصوص ترور شهید سلیمانی در محاکم داخلی و بینالمللی از سوی وکلای مرکز وکلای قوه قضائیه به ثبت رسیده است.
همچنین از خانواده های شهدای غواص وکالت گرفته ایم و علیه دولت تروریست آمریکا طرح دعوی کرده ایم.
فارس: نظر شما در خصوص اشتغال قضات پس از بازنشستگی به امر وکالت چیست؟ آیا این امر فسادزا است؟
بسیاری از افراد نسبت به این موضوع انتقاداتی را مطرح میکنند و برخی دیگر به دنبال جلوگیری از اشتغال قضات پس از بازنشستگی به امر وکالت هستند.
به عنوان فردی که بیش از بیست سال در امر وکالت مشغول به کار هستم و از نزدیک به این موضوع اشراف داشتم. اگر قضات را از شغل وکالت منع کنیم و اجازه وکالت پس از بازنشستگی به آن ها ندهیم، ضربه بزرگی به دستگاه قضا، نظام قضائی و نهاد وکالت وارد کردهایم.
قضات بازنشسته در دادسرا، دادگاه ها، کیفری، دیوان عالی کشور، محاکم شبه قضائی و… سی سال تجربه کسب کرده اند و میتوانند کمک بهسزایی به نهاد وکالت کنند. این افراد با تجربه که در اوج شجاعت و مناعت تبع وکیل میشوند.
در بسیاری از کشورها لازمه قاضی شدن، گذراندان ۱۰ سال به امر وکالت است. چرا که تجربیات یک وکیل با مراجعه به کارشناسان و دادگاه ها و کارکنان دستگاه قضایی استفاده خوب و بهینه کنند.
تعداد قضاتی که پس از بازنشستگی به امر وکالت میپردازند، زیاد نیست. این افراد در مرکز وکلا در سال بیش از ۵۰۰ نفر نیستند و از طرفی به واسطه کسوتی که داشتند همه نوع پرونده را قبول نمی کنند و عمدتا نقش یک مشاور کنار وکلای جوان را ایفا میکنند و میتوانند وکلای سرپرست خوبی باشند که باید از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد. این افراد ذخایر حقوقی کشور هستند. در کدام کشور افراد باتجربه را طرد میکنند؟ ذخایر حقوقی کشور خود را کنار بگذارد؟
باید از تجربیات عملی و علمی قضات بازنشسته میتوان برای آموزش به وکلای جوان استفاده کرد. اکنون قضات بازنشسته زیادی در امر آموزش و پژوهش با مرکز وکلای قوه قضائیه همکاری دارند. همچین از این افراد در دادسرای انتظامی مرکز وکلای قوه قضائیه دعوت به همکاری شده و تعداد زیادی از این افراد باتجربه در این محاکم مشغول به کار هستند و مساعدت میکنند.
فارس: برخی بر این باورند که مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه یک نهاد وابسته است و از استقلال لازم برخوردار نیست، آیا چنین است؟
برخی مفهوم نظارت با استقلال را اشتباه گرفتند. وکیل باید مستقل باشد و استقلال داشته باشد. ما در مرکز وکلای قوه قضائیه موضوع نظارت را مطرح و پیگیری میکنیم.
نه تنها به نهاد وکالت و نه تنها در ایران، بلکه در سراسر دنیا بر نهاد وکالت و کارشناسی نظارت مستقیم و مستمر میشود.
در برخی از کشورها پروانه وکالت توسط وزارت دادگستری صادر میشود و نه یک نهاد دیگر. اما در ایران پروانه وکالت توسط قوه قضائیه صادر نمیشود.
در مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه ضمن حفظ استقلال کامل خود، نظارت پذیر هستیم. نظارت، شاخصه سلامت است و اگر نظارت در هر صنفی وجود نداشته باشد، مردم معترض خواهند شد و بیان میکنند که آیا هیچ نهاد نظارتی برای بررسی اوضاع وجود ندارد؟
نظارت، لازمه حفظ سلامت یک نهاد است. هیچگونه دخالتی نه در امر وکالت، نه در امر کارشناسی و نه در امر مشاوره خانواده از هیچ قوهای بر ما اعمال نمیشود. هر کسی مدعی این موضوع نیست، من پاسخگو هستم.
هیچ گاه به هیچ یک از وکلای ما گفته نشده که از فلان موضوع دفاع نکند و یا به کارشناس ما گفته نشده که فلان موضوع را در نظر کارشناسی خود بنویسد.
همراه با نظارت ما تاکید زیادی بر این موضوع داریم که در امور اشخاص دخالت نشود و از حقوق و آزادی های مشروع افراد صیانت شود.