مقدمه:
دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با محوریت تسهیل مراجعات عموم مردم به منظور جلوگیری در اتلاف وقت افراد، چند سالی است که در جوار محاکم تأسیس شده اند. بنابراین دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با هدف کاهش مراجعه به دستگاه قضایی، تسریع در رسیدگی به پرونده ها و صرفهجویی در وقت و هزینه گروههای مختلف، شفاف سازی فرایندهای رسیدگی، افزایش کارآمدی نظام قضایی کشور با افزایش نسبی سرعت، دقت و کیفیت افزایش رضایتمندی مردم از قوه قضاییه و استفاده شهروندان از فرصت های برابر با رفع موانع اداری راهاندازی شده اند.
آیین نامه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
رئیس قوه قضاییه در راستای رفع اطاله دادرسی، تسریع در امور جاری محاکم و پیشگیری از وقوع جرم و استفاده از فناوریهای جدید در روند دادرسی، آییننامه ارائه خدمات الکترونیک قضایی را در 22 خرداد ماه سال 91 تصویب کرد و در اجرای ماده 2 آییننامه ارائه خدمات الکترونیک قضایی مصوب 22 خردادماه سال 91 رئیس قوه قضاییه، دستورالعمل ضوابط و شرایط تاسیس، فعالیت و انحلال دفتر خدمات الکترونیک قضایی را ابلاغ کرد. آیین نامه مصوب سال 96 رئیس قوه قضاییه و دستورالعمل ضوابط و شرایط تاسیس، فعالیت و انحلال دفتر خدمات الکترونیک قضایی به موجب مادهی 39 آییننامه جدید، جایگزین آیین نامه پیشین شد.
بنابراین؛ دفاتر خدمات قضایی با هدف الکترونیکی شدن اقدامات قضایی و همینطور دسترسی راحت تر افراد به کارشناسان قوه قضاییه تشکیل شدهاند.حوزه فعالیت دفاتر خدمات قضایی اغلب در محدوده ثبت و پیگیری قضایی است. در این مطلب به توضیح وظایف دفاتر خدمات قضایی و شیوه طرح دعوا به صورت الکترونیکی میپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
وظایف دفاتر خدمات قضایی عبارت اند از:
- ثبت دادخواستهای بدوی دادگاههای حقوقی، خانواده و شورای حل اختلاف (درخواست سازش بهصورت الکترونیکی قابل ثبت نبوده و مانند گذشته به صورت دستی از طریق شورا ثبت میگردد.)
- ثبت شکوائیه.
- ثبت واخواهی و تجدیدنظر آرای شورای حل اختلاف، دادگاه های خانواده، حقوقی و کیفری
- ثبت اعاده دادرسی دعاوی حقوقی، فرجام خواهی و پروندههای مرتبط با دیوان عالی کشور
- ثبت دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری.
- اعتراض به قرارهای نهایی دادسرا (منع تعقیب، موقوفی تعقیب، تعلیق تعقیب، توقف تحقیقات، دستور ضبط وجه الکفاله، دستور ضبط وجه الوثاقه).
- اعتراض ثالث.
- دعاوی طاری (دعوای تقابل، ورود ثالث و جلب ثالث).
- درخواست تامین دلیل و تامین خواسته.
- ثبت اظهارنامه (اخطار قانونی).
- ثبت لایحه (در آینده نزدیک).
- پیگیری ابلاغ الکترونیکی.
- پیگیری آخرین وضعیت دادخواست، شکواییه، لایحه و یا اظهارنامه، پیگیری زمان تشکیل دادگاه، پیگیری اظهارنامه و ارائه گواهی ابلاغ.
- ثبت نام اشخاص حقیقی و حقوقی در سامانه قوه قضاییه.
- تمدید پروانه وکلا (دریافت هزینه دادگستری).
مطالعه بیشتر:
ثبت نام آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
مواد امتحانی آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
شرایط تاسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
همه چیز درباره مصاحبه آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
شیوههای طرح دعوا به صورت الکترونیکی به 2 صورت ذیل می باشد:
- از طریق درگاه خدمات الکترونیکی: در این شیوه، ثبت دادخواست و یا شکواییه پس از ورود به درگاه خدمات قضایی الکترونیکی صورت میگیرد و کد رهگیری به دنبال تکمیل اطلاعات دریافت میشود. پس از آن، متقاضی بایستی به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرده و هزینههای مربوط به دادخواست و یا شکواییه را پرداخت نماید. لازم به ذکر است ارائه خدمات الکترونیکی به روش خودکاربری برای ثبت و ارسال الکترونیکی اظهارنامه، شکواییه، دادخواستهای بدوی، طاری و اعتراضی برای وکلا فراهم شده است. وکلای دادگستری که در سامانه ثنا ثبتنام کردهاند میتوانند با مراجعه به سامانه عدلایران از قسمت “خدمات ویژه وکلا” شخصا برای ثبت، تکمیل فرایند خدمات الکترونیکی و پرداخت هزینههای قانونی اقدام نمایند. شایان ذکر است در این مرحله وکلا باید پس از هماهنگی با یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، خدمت مورد نظر را به آن دفتر ارسال نمایند تا پس از بررسی نهایی نسبت به ارسال آن به مرجع قضایی اقدام شود.
- با رجوع به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی: در این شیوه، مراجعه کننده از همان ابتدا به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و با ارائه اطلاعات و مدارک مورد نیاز، دادخواست و یا شکواییه خود را ارائه مینماید. در حال حاضر، تمام عناوین خواسته و یا اتهام قابل طرح در این دفاتر نیست.
برای استفاده از مشاوره رایگان در خصوص آزمون ها و دوره های آموزشی فرم زیر را ارسال نمایید.
درخواست مشاوره رایگان