مقدمه:
یکی از پرتکرار ترین سوالات پیرامون رشته حقوق که اغلب میان محصلین مقطع متوسطه که علاقه مند به رشته حقوق هستند مطرح است، این می باشد که آیا رشته حقوق مناسب آنها می باشد؟ به عبارتی دیگر شخصیت و روحیات آنها با رشته ی حقوق سازگاری خواهد داشت؟
در این مطلب به پاسخ به این سوال می پردازیم.
رشته ی حقوق بر خلاف تصور بسیاری از افراد صرفا صحبت پیرامون قتل و جنایت و کشتار نیست! بلکه بخش بسیار اندکی از این رشته که آن نیز صرفا در درس حقوق جزای اختصاصی مطرح می باشد راجع به جرایم علیه اشخاص می باشد.
در چهارسال کارشناسی حقوق طبق برنامه ریزی وزارت علوم برای دانشجویان این رشته تلاش می شود تمام مسائل حقوقی برای محصلین این رشته مطرح شده و آموزش ببینند.
البته ناگفته نماند که دنیای حقوق به اندازه ای پهناور می باشد که نتوان صرفا در 4 سال تحصیلی دانشگاه همه چیز را به تفصیل مطالعه نمود. اما تلاش می شود حداقل اشاره ای به هر موضوع حقوقی در دروس متفاوت صورت بگیرد که دانشجویان ضمن آشنایی کلی در صورتی که علاقه مند به مطالعه ی بیشتر راجع به آن موضوع باشند منابع دیگری را نیز مورد مطالعه و پژوهش خود قرار دهند.
با این توضیح می توان این تصور اشتباه که حقوق صرفا مسائلی راجع به جرم و جنایت و قتل می باشد را نقض کرد.
دنیای حقوق بسیار فراتر و گسترده تر از مفهوم قتل می باشد.
در نتیجه ی همین تصورر اشتباه است که افراد با استعداد بسیاری که علاقه مند به رشته ی حقوق هستند، این رشته را مناسب روحیات خود تشخیص نداده و از ورود به آن منصرف می شوند. در حالی که هرآنچه که ما در زندگی با آن سر وکار داریم با حقوق ارتباط مستقیم دارد.
هر فرد از لحظه ای که نطفه ی آن شکل میگیرد بدون خواست خودش بسیاری از حق و حقوقات به او تعلق می گیرد و می تواند تاثیرات قابل توجه حقوقی در جامعه داشته باشد. یک مثال مهم در این مورد، مسئله ی جنین و ارث می باشد.
برای دریافت پاسخ سوالات بیشتر خود راجع به رشته حقوق می توانید مقاله “رشته حقوق چیست” را مطالعه نمایید.
با تمام این توضیحات راجع به رشته ی حقوق بدیهی است که ماهیت هر رشته ی تحصیلی و هر شغل، ویژگی هایی دارد که افراد مناسب خود را می طلبد.
ویژگی های هر شغل را عوامل گوناگونی تعیین می نماید، مانند محیطی که فرد در آینده شاغل می شود، افرادی که با آنها سرو کار خواهد داشت و …
هر فارغ التحصیل حقوق می تواند در مشاغل مختلفی ورود نماید که تعداد آنها کم نمی باشد. (در مورد انواع مشاغل حقوقی در مطلب دیگری توضیح داده خواهدشد)
اما عرف اینگونه است که اغلب افراد با شنیدن رشته ی حقوق شغل وکالت و قضاوت در ذهن آنها نقش میبندد که البته این موضوع کاملا طبیعی است چرا که اکثر افرادی که وارد رشته حقوق میشوند نیز با هدف وکالت و قضاوت ورود می کنند.
لازم به ذکر است بگوییم هرآنچه در این مطلب ارائه می کنیم مطلق نمی باشد و قطعا استثنائاتی دارد اما این مطالب نتیجه ی مشاهده ی جامعه ی قابل توجهی از شاغلین و محصلین حقوقی و تحقیقات روانشناسی در طول زمان می باشد.
حقوقی ها اغلب ویژگی های ذیل را دارند:
اولین ویژگی دانشجویان حقوق علاقه است و انتخاب رشته آن باید براساس علاقه باشد؛ نه صرفا به دلیل اینکه رشته ی برتر علوم انسانی است.
در برخی از منابع آمده است که بسیاری از منابع و اصطلاحات رشته حقوق، به زبان انگلیسی، فرانسوی و یا عربی می باشد، پس دانشجویان رشته حقوق باید به این زبان ها تا حدودی مسلط باشند!
باید بگوییم این نکته شاید در نگاه اول یک شخصی که علاقه مند به رشته حقوق می باشد را بترساند اما باید بگوییم جای هیچ نگرانی نیست، تسلط نسبی در حد دروس دبیرستان برای تحصیل در این رشته کفایت می کند اما بدیهی است که اگر تسلط بیشتری داشته باشند و یا در دوران کارشناسی اقدام به یادگیری این زبان ها، بالاخص زبان فرانسوی بنمایند می توانند یکی حقوقی بسیار موفقی باشند.
همچنین فن بیان و نحوه استدلال برای حقوقدانان و وکلا بسیار مهم است. این ویژگی از این جهت مهم تلقی می شود که حقوقی ها در مقام دفاع و تحلیل و استدلال قرار می گیرند، بنابراین باید از فن بیان خوبی برخوردار باشند.
یکی دیگر از خصلت های وکلا و جامعه ی حقوقی داشتن صداقت و امانتداری نسبت به موکل خود است. افرادی که در مقام موکل به وکیل اعتماد می کنند تمام راز خود را برای او فاش می کنند تا وکیل بتواند دفاع صحیح تری داشته باشد بنابراین این ویژگی وکیل بسیار مهم می باشد.
بیشتر بخوانید: در مقطع کارشناسی حقوق چه می خوانیم؟
علاوه بر این یکی دیگر از توانایی های لازم برای این رشته داشتن حافظه خوب و تسلط و آشنایی کامل در قوانین و امور حقوقی، دقت بالا، و جسارت است. منظور از این ویژگی وجود آشنایی پیشین به قوانین در مقطع دبیرستان نیست! بلکه این ویژگی باید در یک وکیل یا شخص شاغل در رشته ی حقوق باشد.
هیچ کس نمی تواند فقط با یک بار مطالعه ی یک ماده ی قانونی یا قاعده ی حقوقی الی الابد به آن موضوع مسلط شود بنابراین حقوقی ها همیشه باید در حال مرور قوانین و مقررات بوده و به علاوه از جدید ترین مصوبات نیز آگاهی داشته باشند.
ممکن است که به دست آوردن لیسانس حقوق کار دشواری نباشد اما حقوقدان شدن بسیار مشکل است. چرا که علم حقوق امروزه با جامعه شناسی، روانشناسی و علوم فلسفی آمیخته شده است و یک حقوقدان باید از این علوم اطلاعات کافی داشته باشد.
به همین علت است وکلایی که به مطالعه ی این علوم می پردازند و آشنایی دارند تمایز بسیار مشهودی نسبت به وکلایی که صرفا حقوق می خوانند دارند.
یعنی یک حقوقدان باید بتواند کسانی را که مورد خطاب او قرار می گیرند و یا دادگاهی که مامور رسیدگی به دعوا است، با زبان سلیس و بلیغ قانع کند، در نتیجه باید به زبان و ادبیات مسلط باشد.
یک تصور کاملا اشتباه از رشته ی حقوق این است که در رشته ی حقوق ریاضیات نداریم! به همین علت متاسفانه عده ای برای فرار از دروس ریاضی در دانشگاه وارد این رشته می شوند.
شاید به ظاهر معادلات ریاضی که در اغلب رشته های دانشگاهی است در حقوق نباشد، هرچند که دو درس مالیه عمومی و اقتصاد را دانشجویان حقوق نیز میگذرانند اما در مبحث بسیار مهم رشته حقوق یعنی ارث داشتن اطلاعات ریاضی برای یک حقوقی بسیار قابل اهمیت است.
ما در این مطلب تلاش کردیم به بیان ویژگی های کلی یک فرد حقوقی بپردازیم اما بدیهی است که داشتن تمام این ویژگی ها در ابتدای ورود به رشته ی حقوق برای افراد بعید به نظر می رسد. بسیاری از این ویژگی ها به مرور در شخصیت یک دانشجوی حقوق شکل میگیرد البته به شرطی که وی خواهان آن باشد.
نکته ی پایانی؛ رشته ی حقوق بر خلاف تصور غالب، رشته ی صرفا حفظی نیست، بلکه در این رشته فهم و درک مطالب حقوقی قبل از حفظ آنها اهمیت دارد، یک دانشجوی حقوق باید قبل از حفظ یک مطلب حقوقی ابتدا آن را به طور عمیق و دقیق درک نماید.
فهم و درک مطلب است که استدلالات اقناع کننده به دنبال می آورد.
درخواست مشاوره رایگان