وکیل ملکی کیست؟
وکیل ملکی وکیلی است که متخصص دعاوی حقوقی و کیفری مربوط به اموال غیر منقول است. معمولا پرونده های ملکی پیچیدگیهای زیادی دارد که برای حل آنها به حضور یک وکیل ملکی نیاز است. بهترین وکیل ملکی کسی است که با وجدان و مسئولیتپذیر باشد.
به دلیل اهمیت و حساسیت این دسته از پروندهها ضروری است که از یک وکیل با تجربه که به خوبی نسبت به قانون و رویه قضایی آگاه است کمک گرفت. یک وکیل در مورد ملک خوب حتما در این حوزه تخصص دارد و به جوانب و زوایای مختلف پرونده اشراف کامل دارد. وکیل ملکی خوب باید ریزبین و دقیق باشد. او باستی با ارائه مشاوره دقیق و بررسی همه جانبه پرونده به خوبی و به شکل کارآمد موکل خود را راهنمایی کند.
ویژگی های یک وکیل ملکی چیست؟
بهترین وکیل ملکی کسی است که دانا، صادق و دارای حسن نیت و حسن خلق باشد. وکیل خوب کسی است که در برابر مشکلات و چالشهای یک پرونده صبور باشد و به خوبی بتواند مسائل را تحلیل کند و ادله را جمعآوری کند.
این وکیل به احقاق حقوق موکل خود کمک میکند و از تضییع حقوق او و آسیب به منافع او جلوگیری میکند. یکی از مشخصههای مهم بهترین وکیل ملکی، دانش حقوقی و تسلط او به مسائل ثبتی مربوط به املاک است. علاوه بر این او باید نسبت به قوانین و مقررات مربوطه، آراء وحدت رویه و رویه مرسوم در دادگاه ها آگاهی کامل داشته باشد.
یکی دیگر از ویژگیهای یک وکیل ملکی خوب این است که بتواند به خوبی و ماهرانه لایحه بنویسد و موارد مرتبط با پرونده را ذکر کند و با تسلط به پرونده، در حضور قاضی به شکل عالی از حقوق موکلش دفاع کند.
چرا باید به وکیل ملکی مراجعه کنیم؟
عدم مراجعه به وکیل ملکی می تواند موجب ورود خسارتهای مالی جبران ناپذیری شود. در همین راستا بسیار مهم است که برای موفقیت در یک پرونده حقوقی یا کیفری ملکی از یک وکیل متخصص در حوزه ی املاک کمک بگیریم.
انواع دعاوی ملکی چیست؟
دعاوی ملکی آن دسته از دعاوی حقوقی و کیفری است که به موضوع املاک مربوط میشوند. این دعاوی انواع مختلفی دارند. دسته ای از آنها مربوط به نقض عهد یا عدم انجام تکالیف مقرر در قرارداد است اما در برخی موارد ممکن است یکی از طرفین نسبت به ملک دیگران با سوء نیت عمل مجرمانهای انجام دهد. همچنین ممکن است در برخی از معاملات ملکی، مسائل مربوط به قانون ثبت املاک رعایت نشود.
انواع دعاوی ملکی شامل: دعاوی ملکی حقوقی و کیفری و ثبتی. در دعاوی کیفری اصولا یک جرم اتفاق میافتد. برای حل و فصل دعاوی ملکی، لازم است به یک وکیل دعاوی ملکی خوب مراجعه کنید.
در ادامه به بعضی از دعاوی ملکی اشاده می کنیم:
دعاوی ملکی حقوقی
- الزام به فک رهن و سندهای ضمانتی
- تعدیل اجارهبها
- الزام تنظیم سند رسمیبرای املاک مربوطه
- مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت
- دعاوی مربوط به الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی برای ساختمانهایی که دارای واحدهای مستقل و چند گانه میباشند.
- اخذ به شفعه
- دعاوی مربوط به الزام به دریافت پایان کار برای ساختمانهایی که اقدامات ساخت و ساز در مورد آنها به طور کامل پایان یافته است و به وسیله کارشناس به تایید رسیده است.
- ابطال قرارداد برای مواردی که مشکلاتی در مفاد قرارداد منعقد شده موجود میباشد.
- دریافت و درخواست مطالبهی اجرت المثل
- موضوع فسخ قراردادهایی که از منظر قانونی دارای نقص هستند.
- تعدیل( افزایش یا کاهش) میزان اجاره بها بر اساس عرف جامعه.
- دعاوی مربوط به درخواست و مطالبه سرقفلی و در اختیار داشتن حق کسب و پیشه
- موضوع تخلیهی اماکن تجاری که مشمول مواد قانونی مختص به خود گشته اند،
- دعاوی مربوط به تجویز انتقال منافع از شخصی به شخص دیگر.
- مطالبه ثمن و الزام به تحویل مبیع
دعاوی ملکی کیفری
- حعل سند
- استفاده از سند مجعول
- ارتکاب جرم کلاه برداری در حوزه خرید و فروش و معاملات املاک و مسکن
- فروش مال غیر
- خیانت در امانت در خصوص املاک.
- فروش غیر قانونی اموال اشخاص به یک یا چند شاخص دیگر
- انتقال منافع ملک غیر به اشخاص دیگر یا خود
- تبانی در خصوص خرید و فروشها و معاملات دولتی و ارتکاب فساد در این حوزه
- ورود غیرمجاز به ملک غیر
- تغییر کاربری اراضی کشاورزی بدون اخذ مجوز از دستگاههای ذی ربط
- خرید و فروش و معامله معارض
- اقدام به خرد کردن املاک و ارتکاب جرم ورود غیر مجاز به ملک سایرین.
دعاوی ثبتی ملکی
- ابطال شدن سند رسمیبه دلایل گوناگون
- دعوی ثبت در خصوص ابطال شدن اجرائیهی ثبتی برای املاک مربوطه
- در خصوص ابطال شدن سند مالکیت معارض
- در خصوص ابطال ساز و کار و مراحل ثبتی کمسیونهای گوناگون ثبتی
- ابطال شدن نظریه ای که هیات حل اختلاف اداره ثبت و اسناد کشور ارائه کرده است.
- افراز ملک
- اجرای ثبت
- توقیف عملیات اجرایی در مراحل مختلف کار و بسیاری موارد دیگر.
-
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی زمانی ایجاد میشود که فروشنده تعهد کند در دفتر خانه اسناد رسمی حاضر شود و سند رسمی ملک را به خریدار منتقل کند. اما به دلائل مختلف برای انتقال ملک و تنظیم سند در دفتر خانه حاضر نشود.
-
دعوای رفع تصرف عدوانی
در این دعوا شخص باید سابقهی تصرف خود را با مواردی مانند قرارداد ویا سند مالکیت ثابت کند. یعنی باید مالک ثابت کند ملک بدون رضایت و ارادهی او و بدون قرارداد به تصرف فرد دیگری درامده است.
-
دعوای فروش ملک مشاع
تصمیمگیری درباره املاک مشاع باید با رضایت همه شرکا باشد اما اگر در یک موردی رضایت شرکا حاصل نشود میتوان در دادگاه برای افراز ملک مشاع درخواست داد.
-
دعوای الزام به تحویل مبیع
فروشنده مکلف است پس از فروش ملک آن را تحویل دهد. در غیراینصورت خریدار میتواند طرح دعوا کند.
-
دعوای سرقفلی و حق کسب و پیشه
درخواست و مطالبه سرقفلی و در اختیار داشتن حق کسب و پیشه، تخلیه اماکن تجاری در موارد تجویز قانون، دعاوی مربوط به تجویز انتقال منافع مورد اجاره و تعدیل اجاره واحد تجاری همگی در دسته دعاوی سرقفلی قرار میگیرند.
رسیدگی به دعاوی سرقفلی در صلاحیت دادگاههای عمومی حقوقی است و خارج از صلاحیت شورای حل اختلاف است اما در دعوای تعدیل اجاره بها در سرقفلی، شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی است.
مرجع صالح به رسیدگی دعاوی ملکی چه مرجعی است؟
مرجع صالح در خصوص دعاوی ملکی با توجه به ماهیتی که دارند متفاوت هستند، به این شکل که اگر دعاوی ملکی ما ماهیتی حقوقی داشته باشد دادگاه صالح به رسیدگی، دادگاه محل وقوع مال غیرمنقول است.
اگر دعاوی ملکی ماهیتی کیفری داشته باشد دادگاه صالح به رسیدگی، دادگاه محل وقوع جرم صلاحیت به رسیدگی دارد.
- مثال: در دعاوی ملکی حقوقی که در خصوص بحث الزام به تحویل ملک است دادگاه صالح جایی است که مال غیرمنقول در آن واقع شده است و در دعاوی ملکی کیفری که در خصوص بحث کلاهبرداری در خرید و فروش مال غیرمنقول است در اینجا دادگاه محل وقوع جرم را صالح میدانیم؛ یعنی اگر مال غیرمنقول در تهران باشد و فروش مال در مشهد صورتگرفته است دادگاه صالح دادگاه مشهد میباشد.
- در مورد دعوای دستور تخلیه باید به شورای حل اختلاف رجوع کرد. تا از آن جا اقدام به تخلیه مستأجر نمود یا به طور مثال در خصوص دعوی حکم تخلیه یا خلع ید میبایست به دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک مراجعه کرد.
- صلاحیت در پروندههای ملکی بسیار حائز اهمیت بوده و دادگاهها حساسیت خاصی بر روی آن دارند.
مثلاً: در دعاوی مربوط به تخلفات ملکی در کمیسیون ماده ۱۰۰ در شهرداری رسیدگی میگردد. این موضوع را نمیتوان در دادگاه مطرح نمود. همچنین موارد مربوط به موضوعات کیفری ملکی در دادگاههای کیفری قابل طرح است. درنتیجه نمیتوان صلاحیت رسیدگی مراجع را نادیده گرفت و نکتهای که در مورد صلاحیت رسیدگی مراجع وجود دارد این است که محل وقوع ملک مورد دعوی، دارای اهمیت است و میتواند در صلاحیت محلی دعوی، تأثیر به سزایی دارد.